Medicina de Familia Rural


Projecte Docent per la Rotació Rural al CAP Xerta - Institut Català de la Salut - ABS Tortosa Oest - Gerència Terres de l´Ebre

 

Aquesta oferta formativa per la rotació rural esta oberta a tots els residents de les Unitats Docents de Catalunya o de fora de Catalunya, si és del seu interès. La durada del perióde de rotació, s´adaptarà a les indicacions de les Unitats Docents de procedència del residents.


>Introducció – Antecedents :

A partir de la posada en marxa l´any 2005 de la última actualització del programa per la formació de l´especialista en Medicina Familiar i Comunitària (MFC) , i com a conseqüència del previ anàlisi de la situació de la medicina de capçalera al nostre país i del suggeriment per part de diferents experts, es va creure convenient incloure obligatòriament un període de formació – rotació que té lloc al medi rural per als residents que es formen en aquesta especialitat mèdica.

La medicina rural al nostre país te una llarga tradició dintre de la medicina de capçalera, i encara que l´actual concentració de població a les ciutats i als seus voltants juntament amb la millora de les comunicacions a tot els nivells hagi deixat la “medicina de poble” en un segon terme, aquesta és encara present en gran manera en la majoria de zones del país.

Podem dir que actualment a Catalunya donen serveis sanitaris un total de 875 consultoris locals juntament amb 45 CAPs de poblacions inferiors a 3100 habitants distribuïts per tot el territori.

Amb aquestes dades a la ma, podem afirmar que probablement, molts dels futurs metges de família durant la seva vida professional tindran contacte u altre amb la medicina rural.

No podem deixar de comentar no obstant, que molts dels professionals que treballen en el medi urbà fan la afirmació de que ells creuen que no hi han diferencies entre treballar en un medi urbà i un rural i que en certa manera, no té sentit fer aquest tipus de rotació.

Crec tant per experiència personal com pel que explica la bibliografia consultada  sobre la medicina rural al mon, que això no és així i que per tots els residents és una gran oportunitat el poder fer aquest període de rotació en un entorn, el medi rural, on en gran manera i més que en cap lloc, es mantenen presents la majoria de les bases conceptuals del metge de família/capçalera de sempre.

 

Seguidament,  es detalla la proposta de formació per la rotació rural del resident en MFiC que tindrà lloc al centre rural del CAP de  Xerta integrat dintre de l´ABS Tortosa Oest – Gerència Terres de l´Ebre.

El programa de l´especialitat aconsella que aquesta rotació rural tingui una durada de 3 mesos i que es faci durant el període R2, encara que es deixa a les UUDD la capacitat d´organitzar-se de la manera que creguin més convenient.

A la Unitat Docent  de Tortosa ubicada al CAP Temple – ABS Tortosa Est – Gerència Terres de l´Ebre, que es l´ABS la referent de l´oferta del centre rural CAP Xerta i del Col·laborador Docent, la rotació rural es porta a terme des dels primers moments la publicació del nou programa de l´especialitat, tenint una durada de 2 mesos i realitzant-se durant el període R2.

 

Programa docent en si: (Rotació de dos mesos de durada - Unitat Docent de Tortosa)

El programa docent per la rotació rural al CAP Xerta – ABS Tortosa Oest, inicialment estarà dividit en dues parts coincidint amb els dos mesos que dura la mateixa.

> Les primeres setmanes de rotació, s´orientaràn com un període d´aclimatació i coneixement de les diferents activitats que es porten a terme al centre rural del CAP Xerta i a l´ABS Tortosa Oest.

Durant aquest període, i dintre del programa formatiu, es portarà a terme mitjançant trobades periòdiques, un procés de detecció activa dels temes més específics que es treballaran durant el segon mes de rotació.

Aquest temes es triaran i prioritzaran d´una manera consensuada entre el col·laborador docent i el resident.

> Durant la major part del segon mes, es desenvoluparan en profunditat les diferents iniciatives detectades i consensuades entre el col·laborador i el resident.

> S´acabarà aquest període de rotació rural amb la realització d´una presentació oral, o una redacció d´un petit relat personal, on es resumiran les experiències viscudes, problemes detectats, suggeriments...per part del resident.

Una enquesta de satisfacció tant del col·laborador com del resident serà contestada.

Totes aquestes activitats es portaran a terme associades a les activitats  assitencials habituals al CAP Xerta, fomentant-se l´us de les TIC per portar-les a terme.

En totes les activitats portades a terme durant aquests dos mesos i en el programa formatiu s´estimularà i reforçarà el component rural de l´activitat que desenvolupa el metge de família.

> L´ordre de les diferents activitats reflexades en aquest document, es podran modificar d´una manera consensuada sempre que faci falta.

 

Metodologia d´aprenentatge que es farà anar per aconseguir aquest programa docent

Durant la realització de la rotació rural al centre rural del CAP  Xerta - ABS Tortosa Oest faran anar preferentment les següents metodologies docents:

> Aprenentatge de camp (Passar visita, domicilis, incidències/urgències).

Es basarà en l´observació directa del treball que porta a terme el col·laborador docent juntament amb la intervenció del resident en aquestes activitats d´una manera supervisada i plantejament dels dubtes sorgits al col·laborador.

> Realització de sessions de discussió/intercanvi i planificació conjuntes resident - col·laborador docent.

Es faran trobades periòdiques i programades per la realització de discussió/intercanvi sobre temes bàsics d´AP, i també dels temes/inquietuds detectades durant la activitat diària. S´aprofitaran aquestes trobades per planificar i revisar el desenvolupament del programa docent.

>Auditoria d´històries clíniques.

Es faran per part del resident activitats no supervisades directament com ara és la auditoria d´històries clíniques. Aquestes histories seran  triades  a partir del seu interès docent i de les necessitats sorgides durant el treball diari.

Posteriorment a l´auditoria de les històries clíniques es realitzarà la presentació dels casos clínics corresponents.

Es tindrà especial cura en la presentació de reflexar: el context social, els condicionaments familiars i comunitaris, historia sanitària als altres nivells, problemes de transport, atenció infermeria, etc.

>Aprenentatge per la resolució de problemes.

Es fomentarà aquest tipus d´aprenentatge a partir dels problemes detectats durant les sessions de discussió o mentre es passa visita amb el col·laborador docent. Al mateix temps es treballarà en l´adquisició dels coneixements i les habilitats especifiques de l´especialitat, siguin clíniques o no.

Per aconseguir aquest objectius, es portaran a terme sessions clíniques juntament amb el foment en l´us de llibres de text, revisió de GPClinica, i l´us d´internet ,etc., sigui d´una manera individual o amb el suport del col·laborador docent.

 

Previ a l´inici de la rotació:

>Es portarà a terme una trobada prèvia de les dues parts on s´aprofitarà per fer les corresponents  presentacions personals i una presa de contacte.

El col·laborador donarà  una còpia del seu projecte docent, sinó la té, al resident i s´insistirà en l´importància de rebre les iniciatives o suggeriments que puguin sorgir per part del resident, per incorporar-les d´una manera realista al seu específic període de rotació rural.

Es recomana que  el resident presenti un petit document en forma de currículum on es reflexaran també  les seves habilitats i coneixements complementaris (anglès, informàtica,...), els seus interessos, objectius, etc.. per aquest període de rotació rural.

 

Primera setmana:

>Incorporació al centre rural CAP de  Xerta i l´ABS Tortosa Oest: Presentació a l´equip del  CAP Xerta i visita del centre. S´explicaran les bases del seu funcionament intern.

Detall organitzatiu i estructural de l´ABS Tortosa Oest : Centres que la formen, estructura interna, equip directiu. Característiques i especificitat en les diferents activitats de la pròpia ABS. Formació. Trets diferencials. Altes centres rurals i les seves activitats especifiques....

> Descripció i coneixement geogràfic i estructural de la població on està localitzat el centre CAP Xerta : Serveis Municipals (serveis per la gent gran, guarderia), associacions culturals locals,  associacions de veïns, grups d´ajuda local.

Altres treballadors per la salut a la mateixa població: Farmàcia, Treballadora social i treballadora familiar.

> Metge de poble: Relació metge-malalt en poblacions petites. Paper del metge de família, components antropològics. Importància de la família del metge com a suport dels professionals que treballen en el medi rural. Incertesa, treball en solitari. Habilitats comunicacionals: escolta activa. Burn – out.

 

Segona setmana:

> El consultori rural en si, com està organitzada la jornada laboral:

Historia del centre, funcions especifiques dels diferents professionals que treballen al mateix centre: Unitat Atenció Usuari, Unitat d´infermeria, Treballadora Social, El Servei d´ambulància 24 hores, l´Atenció Continuada. (informació bàsica).

Organització de l´agenda i de la jornada laboral del metge: Trams horaris específics i perquè. Gestió dels avisos a domicili. Treball per objectius al medi rural. Indicadors.

> Aspectes específics del treball en el medi rural: Treball sense laboratori diari, Importància de la confidencialitat en un centre petit. Arxiu i flux la informació en un centre petit.

> Coordinació amb els altres nivells assitencials en els centres rurals. Llistes d´espera i proves complementaries. El problema no mèdic del transport sanitari als pobles. Telemedicina. Existeix ?

> Característiques del contingent del centre de Xerta. Població demandant. Piràmide poblacional.

 

Tercera setmana:

> La consulta d´infermeria i la Unitat d´atenció a l´usuari. Paper d´aquest servei. Es consensuaran els temes a tractar amb la Unitat d´infermeria com l´Atenció al Usuari.

Extraccions de sang, valisa, gestió de casos, el programa ATDOM,

> Atenció domiciliaria per part del metge. Consens amb la Unitat d´infermeria.

El suport dels veïns en una població petita com a suport social. Comunicació telefònica prèvia a les visites. Programació.

> L´equip de Treball social en una comunitat petita. Oferta d´ajudes socials disponibles. Coordinació trobades metge – serveis soci

> La Treballadora social, la treballadora familiar, els diferents equips externs de suport en treball social al mon rural.

> Treball en diferents centres durant la jornada laboral. Com es porta a terme, suport infermeria.

 

Quarta setmana:

> Atenció continuada rural. El Punt d´Atenció Continuada (PAC) a Xerta. Equipament. Habilitats a tenir. Urgències – Emergències. Hi haurà la possibilitat de que el resident faci unes hores d´atenció continuada si es creu convenient.

> Habilitats especifiques : Comunicacionals, Pediatria, Ginecologia, Petita cirurgia,...

[ Concreció del treball a fer majoritàriament durant el segon mes de rotació. Treballs específics a portar a terme . La consulta del metge de família en si. Que ha detectat el resident. Quins fets li han destacat més ? ]

(Activitats especifiques suggerides per les properes setmanes)

- Tria de malalts amb interès docent: Malalt crònic, Malalt altament depenent, Malalt complex amb múltiples derivacions a l´atenció especialitzada. Malalt amb problemàtica familiar un el medi rural. Malalt hiperfrequentador.

- Morir a casa. Habilitats en pal·liatius

- Tractament pal·liatiu en malalt no oncològic

- Projectes APOC per comunitats petites. Possible xerrada a la comunitat.

- Atenció familiar en comunitats petites.

- Tècniques especifiques d´interés a aprendre per part del resident.

- Preparació d´una sessió clínica

- Altres que sorgiran..

 

5a setmana:

> Supervisió directa i seguiment de les diferents línies de treball triades per aquest mes. S´utilitzaràn preferentment les metodologies d´aprenentatge definides al principi del document.

> Realització de visites concertades focalitzades segons interès docent: símptomes guia detectades durant la consulta, malalts amb patologies concretes i d´interés per part del resident

 

6a setmana:

> Consolidació de les activitats portades a terme durant la setmana 5.

> Publicar i investigar en un centre rural: Que i com es investigar o publicar treballant en un població petita. Quantitativa o qualitativa. Les xarxes investigadores. Actualització dels projectes investigadors on col·labora el centre. Estat actual. Nous projectes.

 

7a setmana:

> Preparació conjunta col·laborador docent – resident d´una sessió clínica ABS per part del resident.

> Projecte Comunitari ?

> Preparació del document final personal sobre la rotació rural

 

8a setmana:

> Temes pendents. Enquesta de satisfacció i document final

Resposta de les enquestes de qualitat tant resident – col·laborador, com col·laborador -  resident.